wtf wtf
forum za vse odfukane in odštekane :D
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zgodovinske zanimivosti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Zgodovina, ljudstva...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DulceLocura
Special
Special


Pridružen/-a: 20.05. 2007, 12:25
Prispevkov: 3766
Kraj: v kotu sobe, z rotacijsko lucko na glavi xD

PrispevekObjavljeno: Pon 30 Jul 2007 14:11    Naslov sporočila: Zgodovinske zanimivosti Odgovori s citatom

Zgodovinske zanimivosti


Tu postajte zanimivosti, vezane na zgodovino, ki ste jih kje prebrali ali zasledili na internetu, v knjigah, po tv, ...
_________________
* JANKO&METKA *

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
DulceLocura
Special
Special


Pridružen/-a: 20.05. 2007, 12:25
Prispevkov: 3766
Kraj: v kotu sobe, z rotacijsko lucko na glavi xD

PrispevekObjavljeno: Pon 30 Jul 2007 14:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bo arheološko najdišče v Mošnjah končalo pod avtocesto?

Radovljica - Čeprav je pred meseci že kazalo, da so arheologi in država uspeli najti kompromis, ki bo bogato arheološko najdišče v Mošnjah na trasi bodoče avtoceste rešil pred zasutjem, se je zataknilo pri denarju.



Družba za avtoceste v RS (Dars) je namreč sporočila, da v planu finančnih sredstev za to leto ne more zagotoviti dodatnih sredstev, s katerimi bi podprli potrebne ukrepe za ohranitev najdišča. Gre za 140.000 evrov, kolikor bi jih potrebovali za armirano-betonski zid.



Dars je ministrstvo za kulturo in Zavod za varstvo kulturne dediščine RS že pred časom obvestil, da je potrebno do konca junija sprejeti odločitev o morebitnem financiranju ukrepov za ohranitev arheološke najdbe. Dars je namreč omogočil in financiral arheološki nadzor in izkopavanja pri gradnji gorenjske avtoceste v vrednosti 1,2 milijona evrov. Vendar sedaj pri sredstvih, namenjenih za arheološka izkopavanja, ni več rezerv, opozarjajo v podjetju.



Približuje se končni rok za izgradnjo avtoceste

Dars pa vendarle pričakuje, da bosta ministrstvo za kulturo in arheološka stroka vložili dodatni napor za zagotovitev potrebnega denarja. Tako bi bili lahko pravočasno izvedeni potrebni zaščitni ukrepi, saj se že približuje končni rok za izgradnjo avtoceste. Če ministrstvo in lokalna skupnost sredstev ne bosta zagotovila, ne bo mogoče izvesti gradbenih posegov, ki bi arheološko najdbo ohranili, trdijo na Darsu.



Ministrstvi za kulturo in za promet nimata sredstev

Arheologi, ki se trudijo zelo pomembno antično arheološko najdbo ohraniti in urediti kot arheološki park, so se glede nastalega problema obrnili na ministrstvi za kulturo in za promet. Na obeh trdijo, da arheologi za ohranitev najdišča, pomembnega za gorenjsko kulturo in turizem, še zlasti, ker je že dobil zagotovila za sofinanciranje ureditve parka iz evropskih sredstev, nimajo.



Arheologi in člani novoustanovljenega turističnega društva so se v ponedeljek po pomoč obrnili na gorenjske poslance. Prepričani so, da so sredstva, potrebna za ohranitev najdbe, ki jo je radovljiška občina označila za spomenik lokalnega pomena, zelo majhna v primerjavi s koristmi od najdišča.


_________________
* JANKO&METKA *

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
DulceLocura
Special
Special


Pridružen/-a: 20.05. 2007, 12:25
Prispevkov: 3766
Kraj: v kotu sobe, z rotacijsko lucko na glavi xD

PrispevekObjavljeno: Pon 30 Jul 2007 14:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

darsovci spet sparajo... jezen
_________________
* JANKO&METKA *

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
DulceLocura
Special
Special


Pridružen/-a: 20.05. 2007, 12:25
Prispevkov: 3766
Kraj: v kotu sobe, z rotacijsko lucko na glavi xD

PrispevekObjavljeno: Pon 30 Jul 2007 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri reševanju najdbe v Mošnjah se obetajo novi pogovori

Radovljica - Kulturno društvo Naša Slovenija - Slovenia Nostra, ki je napovedalo, da bo danes evropske institucije obvestilo o problematiki arheološkega najdišča v Mošnjah, bo s pozivom počakalo. Družba za avtoceste v RS (Dars) je namreč danes odgovorila na njihovo prošnjo za ohranitev najdišča.

"Ker so se odgovorni nazadnje le odzvali, bomo z veseljem spoštovali njihov izraz dobre volje in ponujeno roko," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik društva Slavko Mežek.

Radovljiška občina antično vilo rustiko že razglasila za kulturni spomenik

Kulturni delavci skupaj z arheologi in lokalno skupnostjo v zadnjih dneh intenzivno spodbujajo dogovarjanje za ustrezno rešitev antične vile rustike, ki jo je radovljiška občina že razglasila za kulturni spomenik. Ker se odgovorna za rešitev, Dars in ministrstvo za kulturo, skoraj dva tedna nista odzvala na apel za rešitev spomenika, ki mu ob nadaljevanju gradnje gorenjske avtoceste grozi zasutje, je društvo za danes napovedalo predstavitev problema evropski federaciji dediščinskih organizacij Europa Nostra in prek nje tudi ustreznim evropskim forumom.

Ker pa so se odgovorni vendarle odzvali, bodo preden se bodo obrnili na Evropo, še enkrat poskušali doseči dogovor o primerni rešitvi za omenjeni arheološki spomenik. V društvu pričakujejo, da se bodo vsi akterji o problematiki ponovno resno pogovorili in tudi dogovorili v naslednjem tednu, najkasneje pa do 9. avgusta.

Na ministrstvu za kulturo in Darsu zaenkrat sicer še vedno nimajo konkretne rešitve za ohranitev najdišča, so se pa pripravljeni o problematiki pogovarjati in tudi poiskati način, da bi pridobili 150.000 evrov, kolikor jih potrebujejo za izgradnjo betonskega zidu, ki bi rešil bogato najdbo pred zasutjem.

Prelovšek: Zaradi pomembnosti najdbe potrebno spremeniti projekt avtoceste

Direktor direktorata za kulturno dediščino Damijan Prelovšek je v torek v odzivu na apel za ohranitev vile rustike zapisal, da ministrstvo vse od odkritja najdišča dalje skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, občino Radovljica in Krajevno skupnostjo Mošnje išče rešitev, kako ohraniti in predstaviti arheološko najdbo. Ob tem meni, da je izgradnja armiranobetonskega zidu sestavni del cestnega telesa. Zato je potrebno zaradi pomembnosti najdbe spremeniti projekt avtoceste, kot je bilo v preteklosti pri posameznih avtocestnih odsekih že izvedeno na finančne stroške Darsa.

"Ključno je, da investitor kot naročnik, ki ima od posega v prostor korist, v celoti nosi posledice, ki nastanejo v zvezi s tem posegom," trdi Prelovšek, ki meni, da je izgradnja zidu obveznost investitorja, ministrstvo za kulturo pa bo v sodelovanju z občino in arheološko stroko prevzelo vse obveznosti pri konserviranju in prezentaciji najdišča.

Medtem ko ministrstvo za kulturo odgovornost za rešitev najdišča prelaga na Dars, pa na slednjem zanikajo, da je oporni zid del avtocestnega telesa. "V skladu z uredbo o državnem lokacijskem načrtu za izgradnjo tega odseka avtoceste je sestavni del avtocestnega telesa nasip in je Dars kot investitor v skladu z omenjeno uredbo dolžan tega tudi izvesti," so v odgovor danes zapisali na Darsu, kjer dodajo, da v letnem načrtu dela nimajo zagotovljenih sredstev za izgradnjo zidu.

Dars se nadaljnjim obveznostim pri reševanju problema ne želi izogniti

Vendar se Dars, kot pravijo, nadaljnjim obveznostim pri reševanju nastalega problema ne želi izogniti, zato je k iskanju rešitve povabil ministrstvo za kulturo in lokalno skupnost ter o tem obvestil tudi ministrstvo za promet. "Naša pobuda za iskanje skupne rešitve je še vedno aktualna, saj se roki za dokončanje tega avtocestnega odseka nezadržno približujejo," še opozarjajo na Darsu.
_________________
* JANKO&METKA *

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Zgodovina, ljudstva... Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.