wtf wtf
forum za vse odfukane in odštekane :D
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ameriški staroselci

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Zgodovina, ljudstva...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 23 Maj 2007 19:21    Naslov sporočila: Ameriški staroselci Odgovori s citatom

Ameriški staroselci (tudi Indijanci) je naziv za vsa ljudstva, ki so naseljevala Ameriko še pred prihodom evropskih kolonizatorjev.

Ta kolektivni naziv zajema različna ljudstva od arktične Kanade in Aljaske do Ognjene zemlje v Čilu in Argentini. Indijanci se med seboj razlikujejo po jezikih, kulturi in fizionomiji. Večina indijanskih skupnosti je bila organizirana v smislu lovskih plemen (Nambikwara in Ges iz Brazilije, Šošoni iz Kalifornije in Nevade). Nekateri so se ukvarjali z ribolovom (Indijanci Chinook iz države Washington; ali Alacaluf, Yahgan in Guato) iz Južne Amerike. Med najbolj razvita indijanska ljudstva, ki so uspela doseči visoko razviti civilizacijski standard, štejemo Olmeke, Tolteke, Maje in Azteke) iz Mehike in Inke iz Peruja. Danes so mnogi naseljeni po rezervatih, posebno v Kanadi, Združenih državah Amerike in v Braziliji.
_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 23 Maj 2007 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Etimologija izraza

Izraz indijanec se je prvič pojavil leta 1492 ob odkritju Amerike (Krištof Kolumb). Izhaja iz besede Indija, saj so pomorščaki mislili, da so obpluli svet in prišli v Indijo. V novejšem času jih prebivalci ZDA uradno ne nazivajo več z izrazom Indians temveč Native Americans (ameriški domorodci). Nazivi Redskins ali Peaux-Rouges, t.j. Rdečekožci, so posmehljivi.


_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 23 Maj 2007 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kulturna področja severnoameriških indijancev

Jezikovne družine severnoameriških indijancevGeografsko-klimatski pogoji so pogojevali večih kulturnih pasov na področju Severne Amerike.

Subarktično področje (Subarctic Indians), v Kanadi in na Aljaski, kjer živijo plemena Athapaskanov in Algonquianov. Najbolj znana plemena tega področja so Montagnais, Naskapi, Cree, Chipewyan, plemena Kutchin in Khotana ter niz drugih manjših plemen. Kulturno izročilo teh indijancev je zelo podobno. Najpogostejši predmeti, ki jih izdelujejo, so krplje, kanu, toboggan in snežna očala. Oblačijo se v krzno, njihovo glavno opravilo pa je lov in ribolov.
Indijanci severozahodne obale [1](Northwest Coast Indians). To so brez dvoma najbogatejša plemena indijancev Severne Amerike. Naseljujejo področje ob obali severnoameriškega Pacifika od Kalifornije na jugu, do zaliva Yakutat na Aljaski na severu. Predstavniki te kulture pripadajo velikim skupinam, znanim kot Kwakiutl, Tsimshian, Tlingit, Haida, Bella Coola, Coast Salish in manjšim plemenom iz Kalifornije, Oregona in Washingtona. Skupine z juga tega področja so siromašnejša, njihove skupnosti pa znatno manjše. Temu krogu pripada kultura gradnje velikih totemov, gradnje cedrovih hiš, umetelno tkanje ogrinjal chilkat (ki so pogosto zelo draga), izgradnja velikih lesenih kanujev, suženjstvo, predvsem pa znane svečanosti 'potlach'.
Indijanci s Platoja [2](Plateau Indians). Indijanci s Platoja naseljujejo področje reke Columbije. Tu je razširjena kultura ribolova (govorimo lahko o pravih ichtyophazih, jedcih rib z zelo slabimi zobmi) ter kopačh korenin camas in shanataque (ali 'Indian Thistle' Cirsium edule [3]. [4] . Plemena tega področja pripadajo skupinam Shahaptin (Umatilla, Tygh, Tenino, Yakima, Nez Perce, Palouse, Walla Walla), Waiilatpuan (Cayuse, Molala), Salishan (Shuswap, Lillooet, Ntlakyapamuk, Spokane, Coeur d'Alene, Kalispel, Okanagan, Nespelem), Kitunahan (Kutenai), Chinookan (Wasco Wishram in Dog River indijanci oz. Cascade), Lutuamian (Modoc, Klamath) in Athapaskan (Nicola ali Stuwihamuk; ki danes govorijo jezik thompson). Nekdaj so živeli nomadsko življenje v iskanju rastlinja in rib.
Kalifornijski indijanci [5](California Indians). Samo ime pove, da so ta plemena naseljena v Kaliforniji, sebe pa smatrajo za tipično kulturo nabiralcev žira. Vsak kalifornijska plemena sicer ne pripadajo tej skupini, ker so nekateri predstavniki Indijanacev severozahodne obale. Ta plemena so večinoma maloštevilna. Prijateljica in dobra poznavalka indijancev Eva Lips navaja, da so vsa ta plemena dobro ohranjena, zahvaljujoč se žiru, iz katerega po posebnem postopku pridelujejo moko in pečejo žirov kruh. Glavna plemena so: Maidu, Miwok, Chumash, Yokuts, Shasta, Chimariko, Achomawi, Atsugewi, Yana, Yahi, Wintu, Nomlaki, Patwin, Yuki, Pomo, Wappo, Nisenan, Costanoan, Salinan, Esselen, Kitanemuk, Akwa'ala, Ipai, Tipai, Kamia, Cupeño, Luiseño, Cahuilla, Juaneño, Gabrieleño, Nicoleño, Fernandeño in Serrano.
Indijanci Velikega bazena [6](Great Basin Indians). Na področju Velikega slanega bazena (zahodni predeli Nevade) so naseljena siromašna plemena Šošonov, tako imenovanih 'noga'-indijanci. V preteklosti so bili neprestano v gibanju in iskanju hrane, koreninic, raznih plodov, malih divjih živali itd. Jedli so takorekoč vse. Vzhodno od njih, na področjih Utaha, Wyominga in Colorada so indijanci posedovali konje in se formirali v roparske tolpe. Bili so mnogo mobilnejši in nevarnejši od svojih zahodnih bratov. Te Šošone klasificirmo med Numic-govornike. Med zahodne Numic-govornike štjemo: Northern Paiute, Owens Valley Paiute, dvije grupe Mono indijancev in pleme Bannock iz Idaha. Srednji skupini Numica pripadajo zahodni Šošoni, indijanci Panamint ali Koso, Gosiute, Wind River (njihov razdelek so Komanči /Comanche/) in indijanci Weber Ute (dvoumno imenovani, ker ne spadajo med Ute). Med južne Numic-govornike štejemo: Northern Ute, Southern Ute, Tumpanogots, Pahvant, Fish Lake, Red Lake, Kawaiisu, in tolpe južnih Paiutov: Las Vegas, Shivwits, Uinkarets, Moapa in Chemehuevi.
Jugozahodni indijanci [7](Southwest Indians). Jugozahodni indijanci naseljujejo območja jugozahoda ZDA, od New Mexica preko Arizone do spodnjega toka reke Colorado. Tu najdemo poljedelsko prebivalstvo iz skupine yumanskih in pimanskih plemen kot posebno skupino s pueblo kulturo. Med pueblo ali vaška plemena štejemo Zuñe, šošonsko pleme Hope in plemena skupine Tanoan. Apaška plemena, npr. Papago so nomadi.
Prerijski indijanci [8] (Plains Indians) so prebivalci prerij, področa od reke Saskatchewan na severu do južnega Teksasa. Sem spadajo najslavnejša plemena ameriških domorodcev. Ti so nomadski jahači in lovci na bizone. Ti so, navajeni prostranstev in dolge ježe, predstavljali največji odpor belim priseljencem. Od severa proti jugu so bila ta plemena: Plains Cree, Assiniboin, Blackfoot (Črna noga), Gros Ventre, Hidatsa, Vrane (Crow), Mandan, Cheyenne, Arikara, Teton, Satee (Dakota), Cheyenne, Arapaho, Omaha, Pawnee, Kiowa, Comanche.
Severovzhodni Gozdni indijanci [9](Northeast Woodland Indians) - pripadajo družbam Iroquoian in Algonquian. Znani so po 'wigwamih', velikih lesenih hišah, ki so opasane s palisadami. Živijo kot lovci in ribiči ali pridelovalci koruze. Od tu izhajajo tudi t.i. kokice 'popkorn' ki so jih Irokezi nosili s seboj na večdnevni lov ali na vojne pohode. Najbolj znana plemena tega področja so Irokezi (Iroquois), Huron Indijanci, Erie, Susquehanna, Wappinger, Wampanoag, Mahican (tudi Mohikanci), Metoac, Powhatan (pri nas poznani po Disneyevi risanki Pocahontas), Nanticoke, Conoy, Pennacook in drugi.
Jugovzhodni indijanci (Southeast Indians). Njihovo področje obsega jugovzhod Severne Amerike, od atlantske obale proti zahodu do vzhodnega Teksasa, na sever pa do notranjosti Virginije. Jugovzhodna plemena bivajo v vaških poljedelskih skupnostih. Osrednji pridelek je koruza, ob pomembnosti te jestvine pa prirejajo tudi svečanost 'Green Corn Dance' ali 'Ples zelene koruze'. Nekatera od teh plemen so poznala tudi kašče, v katere (po Evi Lips), »ni mogla zlesti niti miš«. Plemena tega področja pripadajo družbam Muskhogean (po novejši ortografiji Muskogean), Natchesan, Caddoan, Siouan, Attacapan, Chitimachan in Tunican. Glavna plemena so: Creek, Seminole, Timucua, Yuchi, Biloxi, Chitimacha, Atakapa, Tunica, Natchez, Choctaw, Chickasaw, Akokisa, Hasinai, Adai, Taensa, Kadohadacho, Natchitoches, Chakchiuma, Pascagoula, Bayagoula, Avoyel, Chawasha, Washa, Chatot, Chiaha, Yamasee, Fresh Water, Ais, Calusa, Tequesta, Jeaga, Cusabo, Congaree, Cape Fear, Waxhaw, Winyaw, Cherokee, Woccon, Manahoac, Tutelo, Monacan, Eno, Sugeree, Catawba, Nahyssan, Hitchiti, Koasati, Alabama, Tohome, Eufaula, itd.


_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 23 Maj 2007 19:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kulturna področja indijancev Srednje Amerike

Osrednja Mehika, predstavniki: Nahuatl, Otomi, Chontal, Ixcatec, Tarascan, Mixtec, Zapotec
Obala Vera Cruza, predstavniki: Totonac, Tamaulipec, Huastec, Popoluca
Poluotok Yucatan, predstavniki: Yucatec, Mazatec, Mopan
Južne ravnice, predstavniki: Zoque, Tzeltal, Tzotil, Lacandon, Quiche, Ixil, Itza, Misquito, Jicaque
Južne planine, predstavniki: Pipil, Xinca, Achi, Lenca, Nicarao, Nicoya, Ulva, Rama, Boruca, Guaymi, Cuna, Talamanca
Veliki Antili, predstavniki: Ciboney, Sub-Taino, Taino, Ciguayo
Mali Antili, predstavniki: Island Carib, Igneri
_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 23 Maj 2007 19:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kulturna področja indijancev Južne Amerike

Sever, predstavniki: Choco, Chibca, Caquetio, Tairona, Gaujiro, Mompox, Timote, Achagua, Yaruro, Otomac, Guamontey, Guahibo, Saliva, Cumanagoto
Gvajansko gorovje, predstavniki: Arawak, Warao, Galibi, Tirio, Wapishana, Wayana.
Amazonija, predstavniki: Bora, Cubeo, Yanomamo, Waiwai, Javaro, Barauana, Apalai, Tupinamba, Yagua, Shipibo, Canamari, Maue, Mundurucu, Kayapo, Amahuaca, Mashco, Tacana, Sirono, Chiquito, Paressi, Nambikuara, Bakairi
Brazilsko višavje, predstavniki: Shavante, Bororo, Guato, Guarani, Tupi, Kaingang, Tupinamba, Botocudo, Southern Kayapo, Shacriaba
Andi, predstavniki: Cayapa, Manta, Tumbes, Huancavilca, Huambo Cajamarca, Huayla Casma, Huacho, Chincha, Huanca, Quechua, Aymara, Atacama, Diaguita, Mapuche
Gran Chaco, predstavniki: Chiriguano, Zamuco, Chamacoco, Lengua, Toba, Mataco, Chane, Chulupi, Mochovi, Tonocote, Abipón
Pampe, predstavniki: Huarpe, Charrua, Chana-Mbegua, Querandi, Minuane, Puelche, Pehuenche, Poya, Tehuelche
Ognjena Zemlja (Tierra del Fuego), predstavniki: Chono, Alacaluf, Yahgan, Ona, Haush.
Vzpostavljeno iz »http://sl.wikipedia.org/wiki/Ameri%C5%A1ki_staroselci«
_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Zgodovina, ljudstva... Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.