wtf wtf
forum za vse odfukane in odštekane :D
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fitoterapija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Verstva sveta in kultura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 02 Maj 2007 22:57    Naslov sporočila: Fitoterapija Odgovori s citatom

Fitoterapevtsko zdravljenje spada med alternativno medicino in se prav tako ukvarja z zdravljenjem človeka. Zanimivo na tem je, da se vedno več ljudi vrača k takšnemu načinu zdravljenja.

Prvotna oblika zdravljenja, se je odražala v uporabi zdravilnih zelišč. V večini jo je v preteklosti zastopala botanika, ki pa se je razvijala sorazmerno z današnjo moderno medicino.


_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 02 Maj 2007 23:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj moramo vedeti o zdravilnih čajih
Sledimo splošno uveljavljenem načelu “nazaj k naravi” in tudi fitoterapija, zdravljenje z rastlinami, ponovno dobiva svoj pomen.

Čaji in čajne mešanice so še vedno najpogostejša oblika zdravilnih pripravkov iz rastlin. To so enakomerne zmesi razdrobljenih ali nerazdrobljenih rastlinskih drog. Stopnja njihove razdrobljenosti je predpisana glede na vrsto droge, različno za plod, cvet, list, zel, skorjo in korenino, in ima znatni vpliv na zdravilnost pripravljenega napitka. Z besedo droga pa označujemo rastlino ali del rastline, ki vsebuje zdravilne snovi.
Čaje delimo na osvežilne, ki so navadno čajne mešanice, npr. sadni čaji ter namenske oz. zdravilne čaje z zdravilnim učinkom.

Raziskave o sestavi in učinkovitosti zdravilnih rastlin so zelo napredovale, tako da so za mnoge rastline že dokazane vsebujoče učinkovine ter zdravilno delovanje le-teh.
Upoštevati pa moramo tudi dokaze o neželenih stranskih učinkih, ki v mnogih primerih niso zanemarljivi, zato so zdravilni čaji na voljo le v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Zdravilni čaji so na videz preprosti pripravki, vendar pa moramo, če želimo iz njih pripraviti kakovostne čajne napitke z zdravilnim učinkom in ne le tople napitke, upoštevati številne dejavnike. Droge morajo biti najboljše kakovosti, kar se doseže ob skrbnem gojenju, žetvi in sušenju rastline ter njihovem pravilnem shranjevanju. Potrebno je upoštevati navodila za njihovo pripravo, kajti le ob pravilni pripravi čajnega napitka lahko izlužimo zdravilne snovi v zadostni meri. Čaji lahko vsebujejo eno samo drogo ali pravilno zmes drog, vendar ne več kot 4 – 7, saj je zaradi premajhnega odmerjanja posameznih drog v čajni mešanici dvomljiva učinkovitost napitka.
Čajne mešanice s primerno izbrano kombinacijo drog, kjer se droge v medsebojnem delovanju dopolnjujejo, so lahko zelo učinkovite, vendar le, če uporabljamo že uveljavljene in strokovno preizkušene čajne mešanice.
V mnogih primerih pa je dokazano, da je bolje uporabiti posamezne droge, kajti le tako lahko zagotovimo optimalno količino zdravilnih snovi v napitku in prilagodimo postopek priprave lastnostim snovi, ki so v drogi.


_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 02 Maj 2007 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakovost rastlinskih drog
Droge so posušeni, večinoma rastlinski deli ali cele rastline. Zdravilne rastline gojimo oziroma nabiramo ter sušimo sami ali pa jih kupimo na tržnici, v trgovini ali v lekarni. Posušene zdravilne rastline, pakirane v vrečki ali škatlici, po domače imenujemo čaj, prav tako napitek, ki ga iz njih pripravimo. V farmaciji čajnih napitkov ne imenujemo »čaj«, temveč izvlečki.

Čaje sestavlja ena sama droga, pogosteje pa več različnih zdravilnih rastlin. Osnovni pogoj za pripravo izvlečkov, ki bodo neškodljivi in učinkoviti, torej zdravilni, je kakovostna droga.

Pregled čaja

Kdor sam nabira zdravilne rastline, mora imeti veliko znanja, ki mu preprečuje zamenjave. V pomoč so mu tudi poljudne knjige, ki jih na tem področju ne manjka. Literarature, kjer bi našli opis in fotografijo posušene rastline ali njenega dela, pa skoraj ni.
Verjetno se vsak, ki kupi čaj iz zdravilnih rastlin, vpraša: »Je to tisto, kar sem želel?«. Nekaj izkušenj iz preteklosti gotovo imate, zato preglejte čaj organoleptično. To pomeni s čutili vida, voha, tipa in okusa. Čaja ne poskušajte, če je namenjen za zunanjo uporabo! Spomnite se kakšne barve je bil čaj, ko ste ga nazadnje kupili; je bil močnega, aromatičnega ali neznačilnega vonja, so bili listi dlakasti ali morda povoščeni, vam je bil okus všeč ali je bil grenek in trpek?! Tako se prepričate, da niste slučajno dobili cvetov namesto listov neke rastline ali povsem druge rastline.
Težje je ločiti posamezne sestavine čajnih mešanic, ki so po definiciji enakomerne zmesi predpisano zdrobljenih drog. Lahko pa opazite morebitno neenakomernost, kajti težji plodovi in deli skorje se radi usedejo na dno vrečke. Ali pa se vam katera od rastlin na videz zdi premalo zdrobljena ali preveč uprašena? Pri pripravi čajnega napitka morate namreč zagotoviti, da imate na žlički vsakokrat, ko zajamete iz vrečke, približno enako sestavo mešanice!

Kaj še lahko ugotovite pri pregledu vsebine vrečke s čajem? Poglavitne zahteve za ustreznost posušenih zdravilnih rastlin: ne smejo biti vlažne ali plesnive; ne smejo imeti primešanih tujih delcev (mrčesa, živalskih iztrebkov, smeti), zemlje ali neprepoznavnih primesi. Pogosto opažamo primesi pri čajih, ki so bili pripravljeni doma v neustreznih pogojih: požeti skupaj s plevelom ali sušeni na podstrešju.

Laboratorijsko preizkušanje
Čaji in čajne mešanice priznanih proizvajalcev, posebno tisti, ki so registrirani kot zdravila brez recepta in so naprodaj le v lekarnah in specializiranih trgovinah, so ves čas priprave pod strogim nadzorom.
V laboratorijih posušene zdravilne rastline in njihove zmesi pregledajo organoleptično in mikroskopsko. Ugotovijo odstotno sestavo mešanic, vsebnost vlage in primesi, na pomenu pa pridobiva tudi mikrobiološka kontrola prisotnosti bakterij, plesni.
Za zdravilne čaje je pomembno preizkušanje učinkovitosti oziroma dokazovanje učinkovin - kemičnih spojin v rastlinah, ki imajo vpliv na človeški organizem. Z analiznimi metodami določijo količino grenčin, eteričnega olja, soli ali drugih snovi, ki so pomembne za zdravilni učinek. Tudi na pogled kakovostna zdravilna rastlina, ki je bila sušena pri previsoki temperaturi ali ni bila nabrana ob pravem času, nima željenega učinka.

Shranjevanje

Čaje shranjujemo v originalni embalaži ali platnenih vrečah, če smo jih pripravili sami. Zaščititi jih moramo pred dostopom neposredne sončne svetlobe, vlage, prahu, mrčesa in drugih škodljivcev ter preprečiti izgubo lahko hlapnih snovi, kot je npr. eterično olje. Zato jih shranjujemo dobro zaprte v temnih, suhih, zračnih prostorih na sobni temperaturi do 25 °C. Večina posušenih zdravilnih rastlin je uporabna eno leto; čeprav se morda ne pokvarijo, lahko po tem času izgubijo učinek. Glede shranjevanja in roka uporabnosti se vedno držite priloženega navodila!

Ni vseeno, iz kakšne droge je pripravljen čaj! Četudi ste vložili veliko dela v nabiranje in sušenje rastlin, a ne ustrezajo naštetim merilom, jih zavrzite! Nekakovosten čaj ali čajno mešanico vrnite prodajalcu ali se z njim posvetujte, če ste v dvomih glede uporabnosti.

Tudi čaj je lahko zdravilo, zato naj vam o pravilni izbiri za določen zdravilni namen, o načinu priprave in uporabe svetuje strokovnjak, ki mu zaupate!
_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 02 Maj 2007 23:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nabiranje zdravilnih rastlin

Že pred mnogimi leti so se naši predniki zavedali, da spomladi in poleti cvetijo številne rastline, ki imajo za naše zdravje mnoge koristne učinke.
S številnimi raziskavami in znanji vemo vedno več o posamezni rastlini, o njenem koristnem in tudi nezaželenem učinku na človekovo zdravje. Zaradi vedno bolj onesnaženega okolja pa se pojavlja dodatno tveganje glede učinkovitosti in varnosti zdravilnih rastlin.
Ko se odločimo za domačo uporabo zdravilnih rastlin, se moramo zavedati, da jih je treba res dobro poznati, saj so si mnoge zelo podobne, nekatere pa so zelo strupene. Zato je zamenjava lahko usodna.

Osnovni napotki za nabiranje zdravilnih rastlin:

vedno nabiramo samo znane rastline, ki niso zaščitene,
rastlin ne nabiramo ob cestah in onesnaženih rekah,
nabiramo jih največ za eno leto, saj s časom izgubljajo učinek,
za prehrano uporabljamo, čim dlje je mogoče, sveža zelišča,
vedno nabiramo tiste dele rastlin, ki jih potrebujemo, in pri tem pazimo, da ne poškodujemo korenin,
nabranih rastlin ne tlačimo v vrečko,
posušene rastline shranimo v kartonski, stekleni ali keramični posodi,
za shranjevanje izberemo suh, temen in hladen prostor.
Ko rastlino utrgamo, v njej preneha življenje. Začne se razkrojevalno delo kvasil in drobnoživk, ki pokvarijo vrednost zdravilne zeli, če tega pravočasno ne preprečimo. Najpogostejši način preprečitve je sušenje. S tem ko rastlini odvzamemo vodo, onemogočimo kvasilom in drobnoživkam razkroj, ker brez vode ne morejo živeti in se razmnoževati.

Čas nabiranja in sušenja rastlin:


ČAS NABIRANJA
ČAS SUŠENJA

LISTI
tik pred cvetenjem
36 dni

CVETOVI
poleti, med cvetenjem
38 dni

KORENINE, KORENIKE
jeseni
14 dni

LUBJE
spomladi
14 dni


Jeseni in spomladi čas sušenja podvojimo. Pazimo na sušenje na peči, kjer temperatura ne sme preseči 70 stopinj. Peč naj bo toliko topla, da nas ne peče v roko.

Zdravljenje z rastlinami je znano že več tisočletij. Mnoge zdravilne rastline in njihove učinke je prevzela tudi uradna medicina.
V zadnjem času sta nabiranje in uporaba zdravilnih zelišč vedno bolj moderna in priljubljena, saj mnogi to povezujejo z naravnim zdravljenjem. Čeprav so to resnično naravna zdravila, jih ne smemo uporabljati pretirano in na slepo. Za zdravljenje z zdravilnimi rastlinami se odločimo po farmacevtovem ali zdravnikovem nasvetu.
_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lanuin
Special
Special


Pridružen/-a: 20.04. 2007, 14:22
Prispevkov: 1640
Kraj: Somewhere in Germany

PrispevekObjavljeno: Sre 02 Maj 2007 23:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekatere znane zdravilne rastline

BOROVNICA (Vaccinium myrtillus)



Spomladi, ko še ni plodov, nabiramo mlade lističe, pozno poleti pa zrele jagode. Nabrano posušimo na topli peči ali v sušilniku.
Zreli borovničevi sadeži so odlična dietna prehrana pri jetrnih in žolčnih težavah ter pri akutnih in kroničnih boleznih želodca in črevesja. Suhi plodovi pomagajo pomiriti črevesne krče in ustaviti drisko.
PRIPRAVKI
Čaj: Dve jedilni žlici posušenih suhih borovnic prelijemo s četrt litra hladne vode. Segrevamo do vrenja, nato kuhamo na majhnem ognju 10 minut. Precejen in ohlajen čaj pijemo večkrat na dan.
Tinktura: Iz svežih borovnic pripravimo tinkturo tako, da četrt kilograma svežih plodov prelijemo z litrom dobre slivovke. Pripravek pustimo namakati vsaj en mesec. Po borovničevcu sežemo, če nas črviči, oziroma ga vzamemo na daljša potovanja, celo v južne kraje.

DVOLETNI SVETLIN (Oenothera biennis)



Svetlin rase po poljih, ob železniških nasipih, kamnolomih ter na vlažnih, prodnatih ali peščenih tleh. Nabiramo zrele glavice in korenine, ki jih izkopavamo v prvem letu rasti.
Olje svetlina vsebuje največ nenasičene gama linolenske kisline, ki jo človeški organizem za svoje normalno delovanje nujno potrebuje. Ker je običajno ne dobimo dovolj neposredno s hrano, jo mora telo narediti tudi samo iz linolne kisline, pretvorba pa je počasna in količinsko omejena. Kadar prehrana ni dovolj pestra, nastanek lastne gama linolenske kisline v telesu pa je zmanjšan zaradi fizioloških ali bolezenskih okoliščin, je upravičeno uživanje prehranskih dopolnil, ki jo vsebujejo. Takšne okoliščine so, denimo, staranje, sladkorna bolezen, srčno-žilne motnje, zvišan holesterol, večje uživanje alkohola, virusne okužbe, rak, podhranjenost, atopični ekcem, mena in predmenstruacijski sindrom. Svetlinovo olje zaradi odličnega učinka na suho kožo uporabljamo tudi v kozmetiki.
PRIPRAVKI
Kapsule: Čisto svetlinovo olje se dobi v kapsulah v lekarni.
Čaj: Za čaj vzamemo dve čajni žlički posušenih korenin in jih prelijemo s skodelico mrzle vode ter počasi segrevamo do vrenja. Pustimo stati, da se popolnoma ohladi, precedimo in pijemo trikrat na dan.

GOZDNI SLEZENOVEC (Malva sylvestrys)



Slezenovec rase na zelo gnojnih tleh, ob živih mejah, na njivah, po vinogradih in gozdnih posekah. Nabiramo vedno le liste brez pecljev in lepe, odprte cvetove. Nabrano posušimo na prepihu ali v sušilniku.
Uporablja se proti vnetnim procesom v ustni votlini, proti vnetju dihalnih poti pa tudi pri vnetju želodčne in črevesne sluznice. Mlačen slezov čaj lahko uporabljamo pri aftah in drugih vnetjih.
PRIPRAVKI
Hladen izvleček: Iz posušenih listov pripravljamo čaj tako, da dve kavni žlički droge prelijemo s skodelico mrzle vode, pokrijemo in pustimo stati nekaj ur. Nato precedimo in čaj pijemo večkrat na dan.
Poparek: Proti krčevitemu suhemu kašlju si pripravimo čajno mešanico. Veliko žlico poparimo s četrt litra vrele vode, takoj pokrijemo in pustimo stati, da se čaj nekoliko ohladi. Nato ga precedimo in sladkamo z žlico medu.

HRAST (Quercus rubur)



Pri nas raste hrast po nižjih predelih skupaj s kostanjem, rdečim borom, belim gabrom in tudi bukvijo. V zdravilne namene nabiramo lubje s tankih vej in mlajših poganjkov. Posušimo ga v senci na prepihu.
Čaj lahko pijemo po požirkih proti prebavnim motnjam. Z obkladki zdravimo različna kožna vnetja, rane, ki se slabo celijo, vlažna vnetja zadnjika in akutne nabrekle hemoroide. Hladen obkladek zamenjamo vsakih 20 minut.
PRIPRAVKI
Obkladek: Za pripravo obkladkov moramo hrastovo lubje prekuhati. Zvrhano jedilno žlico droge prelijemo s pol litra hladne vode, in ko zavre, kuhamo vsaj deset minut. Dobimo rjavo brozgo, ki jo še nekoliko razredčimo in ohladimo na sobno temperaturo. Tekočino precedimo in vanjo namočimo gazo, narahlo ožmemo in še vlažno položimo na prizadeto mesto.

VELIKA KOPRIVA (Urtica dioica)



Pri koprivi nabiramo zelene dele rastline, jeseni pa izkopavamo koreniko. Vse nabrano posušimo v senci na prepihu.
Sveže koprivove liste in steblo uporabljamo za pridobivanje soka, posušene pa za čaj, ki spodbuja presnovo, žene na vodo, čisti kri in ledvice ter pomaga pri revmatičnih boleznih sklepov in mišic. Najpomembnejši je diuretični učinek, kar izkoriščamo za odpravljanje težav s putiko, zaradi ledvičnih kamnov in peska. Suhe posušene korenine koprive pa uporabljamo tudi pri težavah s prostato.
PRIPRAVKI
Čaj: Za čaj vzamemo veliko žlico posušenih kopriv in prelijemo s pol litra vrele vode, pokrijemo in ohladimo. Čaj precedimo in pijemo večkrat na dan.
Tinktura: Alkoholni izvleček iz kopriv uporabljamo proti izpadanju las. Sto gramov svežih listov in drobno zrezanih korenin za 14 dni namočimo v 200 gramov 90-odstotnega alkohola. Nato precedimo, ostanek stisnemo in združimo obe tekočini. Izvleček razredčimo v enakem razmerju s prekuhano vodo in si pripravek dvakrat na teden vtiramo v lasišče.
_________________
A pure heart is rare to find...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Verstva sveta in kultura Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.