wtf wtf
forum za vse odfukane in odštekane :D
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Revmatizem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Zdravje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
InTegrA
Heating up
Heating up


Pridružen/-a: 02.11. 2008, 19:03
Prispevkov: 297

PrispevekObjavljeno: Sob 21 Feb 2009 20:34    Naslov sporočila: Revmatizem Odgovori s citatom

Js bi se pa tle malce obrnila na revmatizem. Ni tako pogost pri mlajših ljudeh, vsekakor pa ga ne smemo čisto izločiti zato bom na kratko predstavila kaj ga povzroča in kaj revma sploh je.

DEDNOST


Pri ugotavljanju vzrokov revmatizma so v medicini še velike vrzeli. Zanesljivo pa je med vzroki pomembna družinska nagnjenost, torej dednost različnih slabosti in dovzetnosti za bolezen.

Modrooki ljudje, nagnjeni k prehladom in otekanju žlez, so posebno dovzetni za vnetne oblike revmatizma.

Posebno očitni so dedni dejavniki pri napredujočem kroničnem poliartritisu. Tu se sreča neodpornost vezivnega tkiva, h kateri je bolnik nagnjen, z več možnimi sprožilci in razen tega tudi z avtoimunsko boleznijo, ki povzroča vnetja brez zunanjih povzročiteljev in naposled z napačno usmerjanimi obrambnimi močmi uniči telesu lastno tkivo.

Genetika in raziskave imunskega sistema, presnove in delovanja hormonov ponujajo vedno nove razlage revmatičnih obolenj.


PREHRANA


Ugotovili so, da je veliko revmatičnih tegob tesno povezanih s prehrano, vendar še ne vejo zakaj. Nekateri strokovnjaki menijo, da veliko jedi spravlja v nered črevesne bakterije, druge pa napačno prebavljamo. Tako pridejo škodljivi presnovki v kri in nekateri med njimi lahko povzročijo vnetja v sklepih.

Posebna varovalna dieta proti revmatizmu pa do zdaj še ni znana.

KLIMA IN KLIMATSKE SPREMEMBE

Kaže, da predvsem mraz in vlaga pospešujeta revmatizem. Številni prebivalci zmernega pasu v hladnih letnih časih redno tarnajo o prehladih in tudi revmatizmu. Torej je podnebje zelo pomembno. V tropskih krajih ali v bližini Severnega in Južnega tečaja se akutna revma ne pojavlja. Revmatikom dobro deneta subtropska in tropska toplota (bolj, ko je suha, boljše je). Iz tega lahko povzamemo, da se veliko okužb širi v vlagi in da toplota deluje sproščujoče.


KAKO ZDRAVIMO REVMATIZEM?


Danes poznamo ogromno načinov in postopkov zdravljenja ter lajšanja bolečin pri revmatizmu:


Vloga tablet in injekcij:

Sredstva proti bolečinam (analgetiki), sredstva, ki sproščajo mišice (relaksanti) in antibiotiki so na voljo v obliki tablet in injekcij. Injekcija deluje hitreje in hitro olajša hude bolečine.

Vendar imajo tako kot vsa, tudi ta zdravila svoje dobre in slabe strani.


Ortopedija:
Velikokrat je ravno ortoped tisti, ki odkrije, da imamo revmo. Ugotavlja, ali se lahko premikamo brez bolečin. Če nas gibi bolijo, ga zanima, od kod izvirajo bolečine.


Kiropraktika (zdravljenje z rokami):

V poštev pride predvsem, kadar se vretenca zataknejo in vsak gib bolniku povzroča hude bolečine. Kiropraktiki pa morajo biti zelo spretni, saj lahko en sam napačen prijem povzroči še večjo škodo.


Operacije:

Operacija pride na vrsto šele takrat, ko drugi zdravilni postopki ne zaležejo. Bolnik se mora z njo seveda strinjati in biti seznanjen z vsemi možnimi zapleti.


Fizioterapija:
Je vsako zdravljenje z naravnimi sredstvi. Najboljše sredstvo proti revmatizmu je prav gotovo toplota, pomagajo pa tudi vroče kopeli, blatne obloge, infra rdeči žarki, hladni obkladki, masaže in zdravilna telovadba.


Homeopatija:

Čeprav uradna medicina homeopatije ne priznava, zdravniki včasih vseeno posežejo po homeopatskih sredstvih. Učinkovitost homeopatskih razredčenih učinkovin so znanstveno raziskali in ugotovili, da pomagajo tudi pri revmatizmu.


Rastlinsko zdravilstvo:

V lekarnah lahko kupimo čaje in pripravljena zdravila z rastlinskimi izvlečki. Proti bolečinam v sklepih in vnetjem pomagajo predvsem izvlečki arnike, rožmarina, poprove mete, evkalipta in gabeza. Predvsem pri manj hudih oblikah revmatizma je priporočljiv vsaj en poskus zdravljenja z izključno rastlinskimi zdravili. Ta zdravila lajšajo bolečine, znižujejo temperaturo in preprečujejo vnetja.
_________________
Oh I am what I am..I'll do what I want..but I can't hide...I won't go...I won't sleep...I can't breathe...until you're resting here with me..I won't leave..I can't hide..I cannot be..until you're resting here with me.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
kiko
Gost





PrispevekObjavljeno: Čet 12 Mar 2009 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

prvic! haay :D mislim da mi je uspelo poslati! ce mi je bom tk enkrat vidla da pise :P uglavneeem.....

hotla sem rect da je revma oz. revmatizmi (razlika) da je se veliko vec kot pa si napisala ker ima vsak clovek drugacno vrsto ...... oz na vsakega cloveka drugace vpliva ... ali pa se drugace kaze ....

....moj oebni komentar puščica kr tk neki je :D

pa ja drzi da ma vedno vec mladih tezave s to boleznijo ki kao velja za old people! KAR mi gre itak najbolj na zivce ....ker folk pol ne verjame ....(js sem revmatik in ja ...happens).....
najbolj bedno puščica
js: revmo mam
osebax: ma ja ...dej ne piiip ko to lahk majo tk sam stari ljudje
js:??
osebax: ne jepiiip me
pa je bil pogovor prav tak koncan XD drugi pa recimo pac niso verjeli da sem sploh bolana .....kar se mi zdi kul :D ker pol mi uspeva skrivat! :D (ne mislim v slabem pomenu skrivat sam pac ....ni mi prijetno ce bi se to ze ne vem na dalec vidlo :P)


just some of my thoughts ...ko mi ze AvanTgardA tezi nej uporabljam ta forum ...:P A VIDIS ZDEJ !!! SE UCIM!! mwahahahaha

soooooon sooooon I will rule the world! XD lol
Nazaj na vrh
InTegrA
Heating up
Heating up


Pridružen/-a: 02.11. 2008, 19:03
Prispevkov: 297

PrispevekObjavljeno: Čet 12 Mar 2009 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hehehe me veseli da si usposobila svojo uporabo tega foruma..vedn je vsak komentar dobrodošel :P
_________________
Oh I am what I am..I'll do what I want..but I can't hide...I won't go...I won't sleep...I can't breathe...until you're resting here with me..I won't leave..I can't hide..I cannot be..until you're resting here with me.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    wtf Seznam forumov -> Zdravje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.